Eventyrlige Marokko

4. – 13. november 2023

Siste frist for påmelding: 1. august 2023

 

Velkommen!

Det er med stor glede at vi kan få innby til uforglemmelige dager i Nord-Afrika.
Marokko er et fargerikt og spennende land med enormt masse å by på både når det gjelder natur, kultur og folkeliv. Marokko er en eksotisk blanding mellom det moderne og tradisjoner som går mange hundre år tilbake i tid. Også i 2022 var Marokko Afrikas mest besøkte land. I 2019, siste året før coronapandemien, hadde landet over 13 millioner internasjonale gjester.

Caminante tilbyr 10 dager på tur med fokus på religion, kultur, historie og masse flott natur.

Vi har valgt ut sagnomsuste og eksotiske Marrakech som hovedmål for turen. Turen begynner imidlertid i Malaga i Spania, og på vei sørover i Marokko har vi overnattinger i millionbyen Tanger og i Chefchaouen, den magiske, blå byen. På vei fra Chefchaouen til Marrakech stopper vi også noen timer i Rabat, som er hovedstad og en av de gamle kongebyene i Marokko.

Vel fremme i Marrakech sjekker vi inn på Hotel Wazo (4****) som vi bruker som base de siste fem nettene. På dagtid tilbyr vi spennende utflukter som du kan lese mer om lenger ned på siden. På kveldene blir det møtesamlinger i hotellets konferansesal.

Turen avsluttes i Marrakech søndag kveld, med overnatting til mandag 13.november inkludert i prisen. Det enkleste vil da være å fly hjem igjen fra Marrakech. Det vil også være mulig å følge norsk reiseleder tilbake til Spania. Vi vil da reise med tog fra Marrakech til Tanger, båt til Tarifa og buss tilbake til Malaga.

Reiseledere og talere på turen blir Youssef Naciri og Jan-Tore Olsen.
Sjekk dagsprogrammet helt nederst på siden.

Turen er alkoholfri.

Det tas forbehold om skrivefeil i programmet.

NB! Programmet leses best på pc.

Reiseledere:

Jan-Tore Olsen

Kårvikhamn

Daglig leder Caminante – Travels, Events & Adventures
Har vært i Marokko gjentatte ganger

Youssef Naciri

Rabat

Bokhandler og reiseleder full av kunnskap og godt humør
Bosatt i Marokko siden 2006

Priser

Euro 1.235,- pr. person (dobbeltrom)
Tillegg for enkeltrom: Euro 300,-

Prisen inkluderer:
– 1 natt på firestjerners hotell i Malaga
– 1 natt på trestjerners hotell i Tanger
– 2 netter på fantastisk Ryad i Chefchauen
– 5 netter på firestjerners hotell i Marrakech
– Turistskatt og tips til sjåfører, kelnere m.m.
– Frokost og middag alle dager
– All landtransport oppgitt i programmet
– Båtbillett over Gibraltarstredet
– Inngangsbillett Caminito del Rey
– Inngang og båttur ved fossefallene i Ouzoud
– 2 heldagsutflukter til Ouzoud og Essaouira
– Halvdags byvandring i Marrakech med guide
– Sight-seeing i Marrakech
– Engelskspråklig marokkansk guide/reiseleder
– Norsk reiseleder
– Minnepenn med samlede bilder fra turen

Reise

Turen starter i Malaga og avsluttes i Marrakech.
Flybilletter til Malaga og fra Marrakech er ikke inkludert i prisen.

I utgangspunktet ordner den enkelte flybilletter selv, men ta gjerne kontakt om du vil ha hjelp til bestilling av billetter.

Påmelding: Eventyrlige Marokko

4.-13. november 2023

ALLE FELT MÅ FYLLES UT!

  Fakta

  Folketall i Marokko: 38 millioner
  Språk: Arabisk, berberspråk og fransk (noe spansk og engelsk)
  Valuta: Marokkanske dirham
  Religion: Sunni-islam (99%)
  Gjennomsnittstemperatur i Marrakech først i november: 20-25 grader

  Nyttige linker

  landsider.no
  reiseregistrering.no
  helfo.no (bestilling av europeisk helsetrygdkort)
  toll.no
  norwegian.no
  finn.no (reise)
  expedia.no
  momondo.no
  yr.no

  Gode råd til turen:

  Marokko er visumfritt for norske statsborgere. Du trenger kun pass som er gyldig tre måneder etter hjemkomst.
  Ta med deg passkopi eller bilde av pass på telefonen.

  Reiseforsikring anbefales på det sterkeste. Det er også greit å ha med seg det europeiske helsetrygdkortet som utstedes gratis (se www.helfo.no).

  Sjekk helsenorge.no med tanke på vaksiner til Marokko. Vi anbefaler Hepatitt A og påfyll av difteri/stivkrampe/kikhoste/polio om du ikke har tatt påfyll siste 10 år. Det kan være lurt å ta med myggspray, antibac og alkoholservietter.

  Flere store, kjente flyselskap flyr på Marrakech, bl.a. KLM, Air France og Air Europe. Norwegian har også direkteruter mellom Oslo og Marrakech deler av året.

  I november er det -1 times tidsforskjell i forhold til Norge.

  Det kan ellers være lurt å veksle til seg noen euro før avreise. I større banker kan du også få vekslet inn norske kroner.
  Lokal valuta (marokkanske dirham (MAD)) tar man ut i minibanker.

  De fleste større butikker og restauranter tar også betalingskort.

  De aller fleste plassene er det 220 v strøm, og stikkontakter lik de vi kjenner fra Norge. Ta med adapter om du vil sikre deg.

  Det er svært dyrt å bruke mobiltelefon i Marokko. Sjekk med egen telefonoperatør om priser. Vi anbefaler å kjøpe marokkansk sim-kort og datapakke. Disse er billige i Marokko. Landskode til Marokko er +212.

  Vi reiser inn som gjester i et annet land. Det betyr at det er vi som skal innrette oss etter landets skikk og bruk, ikke motsatt. Kleskoden i Marokko er strengere enn i Norge. Man går ikke barbent eller barmaget utenom på strand eller bassengområder. Damer bør ikke gå ute på byen med singlet og korte shorts. På finere restauranter bruker man bukse eller skjørt. Når man sitter krysser man ikke bena, men sitter med skosålene i bakken da disse ikke skal peke mot noen. Det er også uhøflig å peke med fingre/hånd. Vanlig «tommel opp» regnes som uhøflig i arbabisk kultur. Venstre hånd regnes som uren. Man hilser derfor ikke med venstre hånd, eller leverer fra seg noe med denne. Alt dette av respekt for kulturen. Nærmere informasjon om kultur, skikk og bruk vil bli gitt i starten av turen.

  I Marokko er det vanlig med tips til sjåfører, kelnere, hotellbetjening m.m. Dette da lønnen i servicebransjen er avstemt etter det. Tips på alt av felles måltider, transport og overnatting er inkludert i turprisen. Ellers er det vanlig å legge igjen ca 5-10 % i tips.

  Det vil i løpet av oppholdet bli gitt anledning til å gi en gave til det arbeidet som Sarepta støtter opp om i Marokko.

  Ta med bibel og sangbok om du har.

  Overnatting

  Malaga: Hotel Moondreams Calabahia (4****)
  Tanger: Hotel Rembrandt (3***)
  Chefchaouen: Lina Ryad & Spa (4****)
  Marrakech: Hotel Wazo (4****)

  Under ligger det bilder fra de ulike hotellene. De fire øverste er fra Malaga, de fire neste fra Tanger, deretter seks fra Chefchaouen og helt nederst seks fra Marrakech.

  Påmelding

  Vi har fortløpende påmelding så lenge det er ledige plasser.
  Siste frist for påmelding: 1. august 2023.
  Påmelding skjer ved å bruke påmeldingsboksen som finnes øverst til høyre på siden.
  Alternativt på telefon (+47) 48 26 50 53, eller på mail til post@caminante.no

  Bekreftelse på plass sendes deg via mail i løpet av noen dager etter at påmelding er mottatt.

  Betaling

  Det betales et depositum på kr 1.000,- pr. person ved påmelding.
  Dette er et forskudd, og trekkes således fra på totalsummen.
  Depositumet faktureres når påmelding er mottatt, med en betalingsfrist på 10 dager. Restbeløpet faktureres med betalingsfrist en måned før turen starter. Depositum refunderes ikke ved avbestilling.

  Program

  – DAG 1:

  Vi møtes i Malaga kl 19.00 på kvelden. Vi spiser tapas, sjekker inn på Hotel Moondreams Calabahia og har ei møtesamling på hotellet. Her vil det også bli gitt en del informasjon om Marokko og kulturelle og religiøse forhold i landet.

  – DAG 2:

  Vi spiser tidlig frokost på hotellet, før vi setter oss på bussen med kurs mot El Chorro (ca 7 mil). Her bruker vi formiddagen på Caminito del Rey (kongestien). Caminito del Rey ble bygget mellom 1901 og 1905, og var stengt i mange år før det ble satt i gang et veldig restaureringsarbeid der det ble investert mange titalls millioner euro. I 2015 ble den åpnet for publikum, og er i dag noe av det aller ypperste man kan få med seg av naturopplevelser i Spania. Caminito del Rey er en vidunderlig vakker vandringssti, der deler av ruten går høyt over bakken mellom bratte fjellkløfter. Store deler av stien er ankret fast i fjellet, og det er gode rekkverk hele veien. Caminito del Rey er 3 km lang, og det er ingen krevende tur rent fysisk. Vi kommer til å ta det helt med ro, og regner med å bruke ca 3 timer på turen. Da blir det tid til både foto, og til å nyte opplevelsen.

  Vi kjører videre til Setenil de las Bodegas hvor vi spiser middag. Landsbyen er en av de aller mest spesielle i Spania, men likevel en forholdsvis ukjent perle. Deler av bebyggelsen er bygd inn i fjellet, og restaurantgata ligger nydelig til under en hengende klippe. Etter middag kjører vi videre til Tarifa (ca 15 mil), det sørligste punktet på det spanske fastlandet. Her tar vi kveldsbåten over Gibraltarstredet og ankommer Tanger på kvelden. Båtturen tar ca 45 minutter. Vel fremme på det afrikanske kontinent sjekker vi inn på Hotel Rembrandt som ligger sentralt til, bare noen minutter fra havnen og midt i handelsstrøket. For de som har lyst blir det anledning å bli med på en liten kveldstur til fots i sentrum av Tanger, før man går til ro for natten.

  – DAG 3:

  Vi spiser frokost på hotellet før vi utforsker Tanger på formiddagen. Tanger er en millionby som har vært i veldig vekst de siste årene. Tanger er Marokkos mest vestlige by, og fremstår som en kulturell smeltedigel. Her finner man alt fra moderne byliv og kaféer langs strandpromenaden, til tradisjonelle nordafrikanske markeder og gamlebyen med alle sine salgsboder.

  Vi spiser middag i Tanger før vi setter kursen videre til Chefchaouen (ca 12 mil).  Underveis vil det bli en liten stopp i den lille, rolige kystbyen Asilah, før vi satser på ankomst i Chefchaouen sent på ettermiddagen. Vi sjekker inn på Lina Ryad & Spa, hvor det også blir kveldssamling.

  – DAG 4:

  Vi spiser frokost på hotellet og bruker dagen i Chefchaouen, en av verdens aller mest fargerike, kule og sjarmerende småbyer. Chefchaouen kalles for den blå byen. Hele byen er malt i alle mulige slags nyanser av blått, og er et eldorado for den som er glad i å ta bilder. Chefchaouen oppleves veldig trygg, med en rolig og avslappende atmosfære. Folket er meget vennlig, og det er helt uproblematisk å vandre rundt på egenhånd for den som måtte ønske det. Chefchaouen tiltrekker seg turister fra hele verden, og er en by mange svært gjerne vil tilbake til.

  Man kan vandre rundt i timevis på smale gater, og stadig forundres over byens skjønnhet. Det finnes også fine vandringstier i områdene rundt byen. Her finnes mange flotte utsiktspunkter over Chefchaouen, og noen av stiene går gjennom små gårdstun der marrokanske familier lever av jordbruk og dyrehold. Det er ikke sjeldent at noen av disse byr forbipasserende på en kopp te og en pust i bakken. Det marokkanske folk er et meget gjestfritt folk, og aller sterkest møter man det litt ute på landet.

  Vi bor på kjempeflotte Lina Ryad & Spa som ligger midt i sentrum. Det gjør det enkelt å kunne trekke seg tilbake for å hvile litt, eller ta et avslappende bad i innendørsbassenget som står til rådighet. På kvelden har vi møtesamling på hotellet.

  – DAG 5:

  Vi spiser tidlig frokost på hotellet før vi går ombord i bussen og setter kursen mot Marrakech, ca 57 mil lenger sør i landet. Det meste av veien går langs gode, moderne motorveier. Vi stopper 2-3 timer i Rabat, som ligger omtrent havveis rent tidsmessig. Rabat er en av de gamle kongebyene i landet, og er med på UNESCO´s verdensarvliste. Rabat er i dag Marokko´s hovedstad.

  Vi spiser middag i byen før vi besøker Hassan Tower. Tårnet er et landemerke i Rabat, og ble påbegynt i år 1195. Det ble bygd for å være en del av det som skulle bli verdens allers største moské. Slik ble det imidlertid ikke, arbeidet stoppet opp da sultanen gikk bort. I 1755 var det voldsomt jordskjelv i Rabat, men Hassan Tower (44 meter høy) stod igjen midt i ødeleggelsene. Før vi fortsetter sørover tar vi også en snartur innom Mausoleum til kong Mohammed V hvor kongen og hans to sønner ligger begravet. Vel fremme i Marrakech sjekker vi inn på hotell Wazo (4****) som vi vil ha som base for resten av oppholdet i Marokko.

  – DAG 6:

  Etter en lang reisedag spiser vi frokost og slapper av ved bassenget på hotellet på formiddagen. Litt ut på dagen reiser vi til en av Marrakech urbane oaser, det flotte hageanlegget Jardin Majorelle. Det ble på 1980-tallet kjøpt av den verdenskjente motedesigneren Yves Sant Laurent og Pierre Bergé.

  Vi reiser videre inn til sagnomsuste Djembaa al-Fna, som er Afrikas største, travleste og mest ekstotiske torg. Her sitter spådamer, slangetemmere, akrobater, gjøglere, ørnetemmere, kunstnere og selgere side om side. Djembaa al-Fna har også blitt kalt Afrikas største uterestaurant, med hundrevis av salgsvogner som tilbyr varm mat og eksotiske drikker av nypresset frukt av alle slag. Vi spiser middag på en takterasse med fantastisk utsikt ut over  markedsplassen og dets yrende liv, mens vi får med oss en nydelig solnedgang med de snødekte Atlasfjellene i bakgrunnen. Tilbake på hotellet har vi kveldssamling.

  – DAG 7:

  Etter frokost på hotellet setter vi kursen mot Nord-Afrikas høyeste og mest imponerende fossefall. Cascades d´Ouzoud er 110 meter høyt og dermed det nest høyeste i hele Afrika. Det ligger ca 15 mil fra Marrakech, og turen (2,5-3 timer) går gjennom nydelig natur med frodige, skogkledde områder, og inn i de majestetiske Atlasfjellene.

  Fossefallene i Ouzoud er omgitt av flotte olivenlunder og ville apekatter som er en attraksjon i seg selv. Lokale selgere står klare med peanøtter dersom du vil mate apekattene. Det finnes stier rundt fossefallene man kan rusle rundt på, og flere spisesteder hvor man kan nyte utsikten. Her spiser vi middag sammen før vi tar båt helt inn under fossefallene, en mektig naturopplevelse som er vel verdt noen gjennomvåte klær. Tilbake på hotellet blir det kveldssamling.

  – DAG 8:

  Etter frokost på hotellet er dagen til fri disposisjon for å utforske Marrakech, også kalt den rosa eventyrbyen. Marrakech er en meget spennende by, og var også i 2022 en av Afrikas mest besøkte turistdestinasjoner med mange millioner internasjonale gjester. Marrakech er et eldorado for den som er glad i å handle. Her finnes et enormt utvalg av varer, og man kan gjøre meget gode kjøp.

  I Marrakech møtes mennesker fra hele verden, noe som også setter sitt preg på byen. Flere verdenskjente kunstnere, designere og skuespillere har slått seg ned i byen, og bak de mest diskrete vegger kan det skjule seg de flotteste palasser. Samtidig er det områder med et vrimlende folkeliv. Vi tar deg med på bytur og til noen av Marrakech´s mange høydepunkter, bl.a. det jødiske kvarteret og Koutoubiamoskeen. Vi er innom både moderne Hivernage og Gueliz, og vandrer gjennom de trange handelspassasjene rett bak Djemaa El-Fna i gamlebyen (medina). Den labyrintiske gamlebyen i Marrakech ble i 1985 oppført på UNESCO´s verdensarvliste.

  De som måtte ønske å utforske byen på egenhånd er selvsagt helt fri til det. På kvelden spiser vi middag sammen, og har møtesamling på hotellet.

  – DAG 9:

  Vi spiser frokost på hotellet før vi setter kursen mot Atlanterhavet og Essaouira, en liten kunstnerby med rik historie, 17 mil fra Marrakech. Byen har vært hovedsenter både for purpureksport til det romerske riket, og senere for slavekaravanene som kom fra Timbuktu. For 50 år siden blomstret byen igjen, og mange verdensstjerner har hatt lengre opphold her. Det hevdes også at Torbjørn Egner ble så fascinert av byen at han brukte Essaouira som modell for Kardemommeby.

  Essaouria står på UNESCO´s verdensarvliste, og er idag en fargerik og sjarmerende by. Innenfor bymurene er det bilfritt. Her finnes bl.a. landets beste sølvmarked og trange handelsgater med masse kunst og håndarbeid. Essaouira har også meget bra fiskerestauranter. Langs den flotte bystranden er det mulig å bade, ri på kamel og leie ATV. Vi spiser middag i byen.

  Langs veien til Essaouira passerer man store jordbruksområder og det eneste området i verden hvor argantreet vokser. Vi stopper i en liten berberlandsby hvor et kvinnekooperativ driver med produksjon og salg av ulike produkter av arganolje. Her får vi også et innblikk i berberkvinners liv i 2023. Tilbake i Marrakech har vi kveldssamling på hotellet.

  – DAG 10:

  Vi spiser frokost på hotellet, og ordner med transport for de som har fly fra Marrakech. De som har ettermiddags- eller kveldsfly fra Marrakech kan oppbevare bagasjen, og slappe av på hotellet også etter tid for utsjekk. De som vil følge norsk reiseleder tilbake til Spania tar toget nordover til Tanger etter frokost, deretter båt over til Tarifa og så buss til Malaga. Vi skifter tog i Casablanca, derfra er det hurtigtog som går i 300 km/t.

  NB! Av ulike grunner kan det bli visse endringer og justeringer i programmet underveis.

  For påmelding, se boks oppe til høyre på denne siden