Rundtur i Israel

6. – 15. april 2024

Påmelding pågår

 

Velkommen!

VELKOMMEN til en spennende reise, der du skal få oppleve Bibelens land, Israel. Vi har lagt opp et program både for deg som ikke har vært i Israel før, og for deg som har vært i landet flere ganger. Mange av oss er godt kjent med Israels historie i Det gamle testamentet og med fortellingene om Jesu liv i Det nye testamentet. Å komme til disse stedene, oppleve dem, lese bibeltekstene, synge sammen og dele disse øyeblikkene, er givende og trosstyrkende.  Vi skal innom flere av de kjente stedene som har betydd – og fortsatt betyr – så mye for oss.

Turen starter i Tel Aviv ved Middelhavet hvor vi får med oss Joppe og Cæsarea ved havet. Videre blir det Haifa, Karmel, Nasaret, Kana og Tiberias. I Galilea besøker vi flere steder, blant annet Kapernaum og båttur på Genesaretsjøen. Vi drar til Golanhøydene og Cæsarea Filippi. På vei ned Jordandalen stopper vi ved Beit Shean, på Jesu dåpssted og i Jeriko. Vi får bade i Dødehavet og besøker Masada-borgen. Jerusalem er og blir en særegen opplevelse med sine mange bibelske steder, og særlig dem som tar oss inn i Jesu lidelse og død for våre synder.

Velkommen på tur med innhold og mening!

Dagsprogrammet finnes helt nederst på siden.
Reiseledere og talere på turen blir Jon Espeland og Jan-Tore Olsen. Vi vil også ha med egen sertifisert guide.

«The Vibe» står som teknisk arrangør av turen. Det er derfor deres reisevilkår som er gjeldene for turen. The Vibe er medlem av reisegarantifondet. Deres reisevilkår finner du her: The Vibe

Turen er alkoholfri.

NB! Programmet leses best på pc.

Reiseledere:

Jan-Tore Olsen

Kårvikhamn

Daglig leder Caminante – Travels, Events & Adventures

Jon Espeland

Flekkerøy

Senior tour operator i The Vibe
Har selv vært i Israel 7 ganger, og solgt flere titalls
gruppereiser til landet

Priser

Kr 29.990,- pr. person (dobbeltrom)
Tillegg for enkeltrom: Kr 10.890,-

Prisen inkluderer:
– Flyreisen Oslo – Tel Aviv t/r med Turkish Airlines
– Delt dobbeltrom på turistklassehoteller
– Rundreise i Israel med utflukter og inngangsbilletter som oppgitt i programmet
– Halvpensjon (frokost og middag) + lunsj en dag
– Autorisert israelsk guide
– Norske reiseledere

Prisen inkluderer ikke:
– Tips til hotellbetjening, guide og sjåfør; Usd 90,-
– Drikke til inkluderte måltider
– Reise- og avbestillingsforsikring

Reise

Turen starter og ender på Gardermoen i Oslo. Oppmøte på Gardermoen senest 2 timer før avreise. Norsk reiseleder vil være på plass i god tid, og bli med dere på hele reisen t/r Israel. Vi reiser med Turkish Airlines via Istanbul.

Avreise 6. april kl 11.50 med ankomst Tel Aviv kl 20.25. Mellomlanding i Istanbul (1 t 35 m).
Retur 15. april kl 10.40 med ankomst Oslo Garder. kl 17.55. Mellomlanding i Istanbul (2 t 5 m).

Vi har helt bevisst valgt flybilletter med gunstige avreise- og ankomsttider selv om det øker prisen på turen. Vi mener likevel det er bedre enn å få et døgn «ødelagt» i begge ender av turen, med ankomst/avreise midt på natten.

NB! Flytidene kan endres.
Sjekk med oss før du/dere evt. bestiller tilslutningsfly t/r Gardermoen.
Ta kontakt med oss dersom du skulle ønske hjelp med bestilling av tilslutningsfly.

Fly Oslo – Tel Aviv t/r er inkludert i prisen.

Påmelding: Rundtur i Israel

6.-15. april 2024

ALLE FELT MÅ FYLLES UT!

  Fakta

  Folketall i Israel: 9,3 millioner
  Språk: Hebraisk og arabisk (mange snakker også engelsk)
  Valuta: Shekel
  Religion: Jødedom (76%), islam (17%), kristendom (2%)
  Gjennomsnittstemperatur i Israel i april: 24 grader

  Nyttige linker

  landsider.no
  reiseregistrering.no
  helfo.no (bestilling av europeisk helsetrygdkort)
  toll.no
  norwegian.no
  finn.no (reise)
  expedia.no
  momondo.no
  yr.no

  Gode råd til turen:

  Reiseforsikring
  Reiseforsikring anbefales på det sterkeste. Man bør også ha med seg det europeiske helsetrygdkortet som utstedes gratis (se www.helfo.no).

  Visum
  Det kreves ikke visum for norske statsborgere ved innreise til Israel, kun pass som er gyldig minst 6 måneder etter planlagt hjemreise. Ta med deg passkopi eller bilde av passet på telefonen.

  Vaksinasjon
  Det er heller ikke krav om vaksinasjonsattest. Men vi anbefaler alle vår reisende om å være oppdatert på difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Voksne som er grunnvaksinert bør ta oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene ca. hvert tiende år. Vi anbefaler også vaksinasjon mot Hepatitt A. Ta kontakt med ditt lokale vaksinasjonskontor hvis du har spørsmål om vaksine.

  Sikkerhet
  Sikkerhetssituasjonen i Israel kan variere. Vi følger alltid råd fra israelske myndigheter og lokalt politi og reiser ikke inn i områder som eventuelt skulle medføre sikkerhetsrisiko. På denne turen er vi ikke i nærheten av Gaza-stripen hvor norske myndigheter har satt en sikkerhetssone på 4 km fra grensen.

  Valuta
  Israelsk valuta er shekel. Pr. januar 2023 tilsvarer 1 shekel ca kr 3,00. Det er ikke nødvendig å ha med shekel fra Norge. Det beste er å kjøpe shekel i minibanker etter ankomst til Israel med vanlig norsk bankkort eller kredittkort.

  Tips
  Vi må forholde oss til vanlig praksis i Israel når det gjelder tips. Vi nordmenn er normalt skeptiske til slik «smøring», men dette er nærmest obligatorisk i Israel og vi slipper ikke utenom at det forventes USD 90,- i tips pr. deltager på denne turen. Det er derfor fint om dere før avreise gjør klar en konvolutt med 90 US-dollar. Dollarsedler kan normalt kjøpes i minibank på Gardermoen før avreise. Reiseleder samler inn og fordeler tipsen underveis slik at den enkelte slipper å tenke mer på dette.

  Bagasje på fly
  Hver deltager kan ha med seg en koffert på maksimum 23 kg som flybagasje. I tillegg kan man ha med seg et stk. håndbagasje på maksimum 8 kg om bord. Husk at det er strenge regler for flytende væske i håndbagasjen og at disse må være under 100 ml pr. stk.

  Medisiner i håndbagasjen
  Nødvendige medisiner bør medbringes i håndbagasjen, i tilfelle det skulle oppstå forsinkelser med kofferten. Dette skjer normalt ikke, men kan må unngå å risikere å gå tom for nødvendige medisiner underveis!

  Flere praktiske opplysninger
  og informasjon om frammøte og avreise sendes alle påmeldte i god tid før turen.

  Overnatting

  Vi vil overnatte på følgende hoteller:

  Tel Aviv: Hotel Metropolitan (4****)
  Haifa: Hotel Bay View (4****)
  Tiberias: Hotel Emily (3***)
  Jerusalem: Hotel Grand Court Jerusalem (4****)

  Under ligger det bilder fra de ulike hotellene, 4 bilder fra hvert hotell i nevnt rekkefølge.
  Klikk på bildene for å få de i full størrelse.

  Påmelding

  Vi har fortløpende påmelding så lenge det er ledige plasser.
  Siste frist for påmelding: 15. januar 2024.
  Påmelding skjer ved å bruke påmeldingsboksen som finnes øverst til høyre på siden.
  Alternativt på telefon (+47) 48 26 50 53, eller på mail til post@caminante.no

  Bekreftelse på plass sendes deg via mail i løpet av noen dager etter at påmelding er mottatt.

  Betaling

  Det betales et depositum på kr 2.500,- pr. person ved påmelding.
  Dette er et forskudd, og trekkes således fra på totalsummen.
  Depositumet faktureres når påmelding er mottatt, med en betalingsfrist på 10 dager. Restbeløpet faktureres med betalingsfrist 65 dager før turen starter. Depositum refunderes ikke ved avbestilling.

  Program

  – DAG 1 – Lørdag 6. april:

  Utreisedag

  Vi samles på Gardermoen og reiser med Turkish Airlines kl. 11:50*. Ankomst Istanbul kl. 16:45 og videre med flybytte til Tel Aviv og Ben Gurion Internasjonale flyplass. Her er vi framme kl. 20:25 og blir vi møtt av vår guide og sjåfør som tar oss til Hotel Metropolitan som ligger sentralt i Tel Aviv og hvor vi skal bo den første natten. Vi ankommer hotellet såpass sent at vi går rett til ro på rommene våre, og det blir godt med en natts søvn etter flyturen. Det blir halvpensjon på turen med frokost og middag inkludert fra dag 2. Lunsjene legger vi til rette i programmet, men den enkelte bestiller og betaler selv sin lunsj.

  – DAG 2 – Søndag 7. april:

  Jaffa, Cæsarea ved havet og Haifa

  Vi samles rundt frokostbordene før vi starter dagens program. Tel Aviv er i dag Israels største by. Inkludert forstedene til byen bor det ca 1,2 millioner mennesker her. Gamlebyen i Tel Aviv ligger like sør for dagens sentrum. Denne delen heter Jaffa som vi kjenner fra Apostlenes gjerninger (Apg 10) med huset til Simon garveren hvor Peter var gjest. Det var også her profeten Jonas fant en båt da han ville rømme fra Guds kall til tjeneste. I Jaffa fikk Peter kall til å forkynne evangeliet til hærføreren Kornelius som bodde i Cæsarea ved havet. Vi «følger» Peter på denne reisen og kommer til restene av den en gang så mektige romerske havnebyen. Her blir vi imponert over dimensjonene på de gamle bygningene og den mektige akvedukten. Og vi minnes Paulus som satt fengslet her i ca. to år og holdt sin forsvarstale for kong Agrippa (Apg 26). Videre kjører vi langs Middelhavet nordover til Haifa hvor vi sjekker inn på Hotel Bay View hvor vi om kvelden samles rundt middagsbordene.

  – DAG 3 – Mandag 8. april:

  Karmelfjellet, Nasaret, Kana og Tiberias

  I Haifa er det vakker utsikt over Middelhavet. Fra byen reiser Karmel-fjellene seg og danner et bakteppe for byen. I Haifa har Bahai-religionen sitt hovedkvarter. På verdensbasis er det ca 6 millioner bahaier og deres tempel her i Haifa har et ekstraordinært hageanlegg. På vei opp mot Karmel stopper vi og ser dette ovenfra. Videre går turen til Karmel hvor profeten Elias og Ba’als-profetene møttes til duell om hvem som var jødenes sanne Gud, og hvor Gud lot ild fra himmelen fortære Elias’ offer etter at Ba’als-profetene måtte gi opp. Her ser vi ut over den mektige Armageddonsletten som er nevnt i Johannes’ Åpenbaring. Neste stopp er Nasaret hvor Jesus vokste opp. Over stedet der Maria bodde finner vi Bebudelseskirken. Under kirken er det rom og strukturer fra Jesu tid, og hvor man antar at Maria befant seg da hun fikk besøk av engelen Gabriel. Litt høyere oppe i byen er Josefs-kirken som er bygd over det som var Maria og Josefs hjem og verksted, og hvor Jesus bodde sammen med sin jordiske familie. Etter Nasaret besøker vi Kana der Jesus gjorde sitt første under, og dagen avsluttes med innsjekk og middag på Hotel Emily i Tiberias by.

  – DAG 4 – Tirsdag 9. april:

  Hele dagen i Gallilea

  I dag er vi i kjerneområdene for Jesu liv og virke. Første stopp blir på Saligprisningenes berg hvor Jesus holdt sin bergpreken (Matt 5 ff). Herfra er det flott utsikt over Galilea-sjøen og ned til Kapernaum som ligger nordvest ved sjøen og var Jesu hjemby som voksen, og som vi skal besøke litt senere i dag. Før det skal vi til Tabgha, stedet for brødunderet (Joh 6) og hvor Jesus åpenbarte seg for disiplene ved Tiberias-sjøen (Joh 21). I Kapernaum får vi se stedet der Peter bodde og Jesus helbredet hans svigermor, og vi besøker synagogen og leser fortellingen om Jesus som forbarmer seg over synagogeforstanderens datter. Vi skal også på båttur på sjøen, og gjenoppleve disiplenes båtreiser og høre om Jesus som stiller stormen og er Herre over naturkreftene. Etter en dag med store opplevelser, er vi tilbake på hotellet i Tiberias.

  – DAG 5 – Onsdag 10. april:

  Golanhøydene og Cæsarea Filippi

  Øst for Genesaretsjøen stiger terrenget bratt opp mot Golanhøydene som Israel annekterte fra Syria under seksdagerskrigen i 1967. Området var opprinnelig bosatt av drusere. I dag bor det ca 50 000 mennesker på Golanhøydene, fordelt ca 50/50 mellom jøder og drusere. Veien fra Jerusalem til Damaskus gikk over Golan, og det er stor sannsynlighet for at det var i dette området Jesus møter Saulus som vi leser om i Apostlenes gjerninger (Apg 9). Den største jødiske bosetningen på Golan er byen Katzrin som vi skal innom. Fra Golan kan vi se innover i Syria og får et inntrykk av hvor viktig det har vært for Israel å kontrollere dette høydedraget militært. I nord av avgrenses Golanhøydene av Hermonfjellet som rager 2814 moh. I evangeliene fortelles det at Jesus førte tre av disiplene opp på et høyt fjell og åpenbarte seg der sammen med Moses og Elias. Sannsynligvis vises det her til Hermonfjellet. I Cæsarea Filippi, som ligger ved foten av Hermon, er stedet for Peters store bekjennelse i Matt 16:16. Her er ser vi også en av tre hovedkilder til Jordan-elven og Genesaretsjøen. Sen ettermiddag går turen tilbake til Tiberias med middag inkludert om kvelden.

  – DAG 6 – Torsdag 11. april:

  Jordandalen, Jeriko og Jerusalem

  Øverst i Jordandalen ligger Beit Shean, en av de eldste byene i Israel. Arkeologiske funn tyder på at det var bosetting her helt tilbake til 4000-tallet f.Kr. I nytestamentlig tid var Beit Shean en av de romerske dekapolis, de ti byene sør og øst for Tiberias-sjøen (deka = 10, polis = by). Vi får se imponerende ruiner her, før vi fortsetter sørover i den fruktbare Jordandalen. Neste mål er Jesu dåpssted, Qasr el Yahud, hvor han ble døpt av døperen Johannes. Stedet ligger på høyde med Jeriko ved Jordanelven som danner riksgrensen til Jordan. Her stanser vi for bibelavsnittene i Joh 1 og Luk 3. Ved nordenden av Dødehavet svinger vi inn til Jeriko som i dag er en palestinsk by på det som omtales som Vestbredden. Her leser vi om den blinde som fikk synet igjen og tolleren Sakkeus som fikk et møte med Jesus (Matt 18 og 19). Fra Jeriko stiger vi opp til Jerusalem og stopper på Oljeberget med utsikt over gamlebyen. Herfra vandrer vi ned til Getsemane-hagen og kirken som er bygd over stedet til Jesu bønnekamp. Dagens tur ender på Hotel Grand Court Jerusalem hvor vi skal bo resten av tiden i Israel. Hotellet ligger ca 15 min. gange fra gamlebyen. Om kvelden samles vi rundt middagsbordene.

  – DAG 7 – Fredag 12. april:

  Gamlebyen i Jerusalem

  I Jerusalem står opplevelsene i kø. Vi starter dagen ved Bethesda-dammen og følger Via Dolorosa til Gravkirken. Vi må se det litt an hvordan det er på de forskjellige stasjonene på Via Dolorosa, men hvis det er plass og anledning, stopper vi og leser fra lidelseshistorien i evangeliene. Gravkirken er bygget over det som i nytestamentlig tid var både Golgata og Gravhagen. Vi tar oss god tid her, og gir rom for refleksjon og ettertanke. Så blir det tid til lunsj i gamlebyen, før vi besøker Vestmuren (Klagemuren) og får et nært møte med ortodokse jøder som ber på dette stedet som er definert som en ortodoks jødisk synagoge. Videre skal vi besøke Gordons Golgata som er en hage med en tom grav, og som gir et godt inntrykk av hvordan Gravhagen må ha sett ut på Jesu tid. Den er oppkalt etter den britiske generalmajoren Charles G. Gordon. Her tar vi oss tid til en samling i den vakre hagen før vi returnerer til hotellet.

  – DAG 8 – Lørdag 13. april:

  Dagstur til Dødehavet

  I dag pakker vi badetøyet for et bad i Dødehavet, hvor vi flyter som «korker» i vannet med 34 % salt og som er det laveste punkt på jorden med sine 400 muh. På vei til Dødehavet stopper vi i Qumran hvor Dødehavsrullene fra 1947 til 1956 ble funnet i elleve huler i ørkenen. Videre skal vi til Herodes den stores palass, Masada. Fjellfestningen forteller en gripende historie om romernes forfølgelse av jødene rundt år 70 e.Kr. I utgangspunktet hadde vi ønsket oss en overnatting ved Dødehavet, men hotellene her prioriterer gjester som bestiller hele helgen (shabbat), så derfor blir det en dagstur med retur (ca 1 ½ t) til hotellet i Jerusalem.

  – DAG 9 – Søndag 14. april:

  Yad Vashem, Davidsbyen og Hanegalskirken

  Etter nok en frokost drar vi til Yad Vashem, som er minnesmerke og museum for Holocaust. Her er det sterke inntrykk. Vi får en introduksjon og går igjennom senteret på egen hånd. Herfra skal vi til Davidsbyen, det gamle Zion. Dette ligger rett sør for tempelplassen og her er det gjort utgravinger tilbake til kong Salomo sin tid. Siste besøk i dag blir St. Peterskirken Gallicantu, på norsk: Hanegalskirken. Her minnes vi Peters fornektelse av Jesus og hans bitre gråt over seg selv. Det vil også bli tid til shopping, både i basarene i gamlebyen og på Mamilla Mall like utenfor Jaffa-porten. Vi har som vanlig middag inkludert på hotellet.

  – DAG 10 – Mandag 15. april:

  Hjemreise

  I dag starter vi på hjemreisen til Norge, hvor turen først går til flyplassen i Tel Aviv. Vi står opp tidlig for å rekke flyet som letter kl. 10:40. Vi flyr via Istanbul er tilbake i Oslo kl. 17:55* om ettermiddagen. Mellomlanding og opphold i Istanbul er fra kl. 12:55 til kl. 15:00.

  * Flytidene kan endres. Sjekk med oss før du/dere evt. bestiller tilslutningsfly t/r Gardermoen. Vi kan også være behjelpelige med å skaffe tilslutningsfly.

  NB! Av ulike grunner kan det bli visse endringer og justeringer i programmet underveis.

  For påmelding, se boks oppe til høyre på denne siden